W dniu 06.06.2016r. uczniowie klasy 4a na lekcji przyrody uczestniczyli w drugich zajęciach z programu „PoZdro!” . Lekcja dotyczyła składników odżywczych –tłuszczy, białek i soli.
Z przedstawionych animacji uczniowie dowiedzieli się o źródłach tłuszczy i białek w diecie. Produkty podzieliliśmy na takie, które zawierają korzystne i zdrowe tłuszcze oraz na te które zawierają złe i niezdrowe tłuszcze. Animacja dotycząca białek przedstawiała ich podział na pełnowartościowe i niepełnowartościowe. Ostatnia animacja informowała nas, ile gramów soli znajduje się w popularnych produktach spożywczych, porównując te wielkości z 5 gramami – dopuszczalną ilością spożycia dobowego soli.
Następnie uczniowie wykonywali ćwiczenia, które pomogły w zapamiętaniu produktów będących źródłem tłuszczy dobrych – zdrowych oraz produktów będących źródłem tłuszczy złych – niezdrowych. Pozostałe ćwiczenia dotyczyły białek i soli.
Po dwóch zajęciach wiemy już jakich produktów unikać w codziennej diecie. Na następnych zajęciach zaprojektujemy „zdrowego” hamburgera.
Z przedstawionych animacji uczniowie dowiedzieli się o źródłach tłuszczy i białek w diecie. Produkty podzieliliśmy na takie, które zawierają korzystne i zdrowe tłuszcze oraz na te które zawierają złe i niezdrowe tłuszcze. Animacja dotycząca białek przedstawiała ich podział na pełnowartościowe i niepełnowartościowe. Ostatnia animacja informowała nas, ile gramów soli znajduje się w popularnych produktach spożywczych, porównując te wielkości z 5 gramami – dopuszczalną ilością spożycia dobowego soli.
Następnie uczniowie wykonywali ćwiczenia, które pomogły w zapamiętaniu produktów będących źródłem tłuszczy dobrych – zdrowych oraz produktów będących źródłem tłuszczy złych – niezdrowych. Pozostałe ćwiczenia dotyczyły białek i soli.
Po dwóch zajęciach wiemy już jakich produktów unikać w codziennej diecie. Na następnych zajęciach zaprojektujemy „zdrowego” hamburgera.