Sałatka owocowa w klasie IIE
W dniu 27 października uczniowie klasy IIE wykonali sałatkę owocową, którą zajadali z wielkim apetytem na koniec zajęć. Uczniowie przygotowali starannie własne stanowiska pracy oraz zadbali o niezbędne przybory do wykonania sałatki. Jak prawdziwi szefowie kuchni przebrali się w fartuszki, umyli stoliki, przygotowali deseczki, noże i miseczki – po czym przeszli do kolejnego etapu jakim było przygotowanie owoców do krojenia. Najpierw każdy umył przyniesione produkty, następnie zabrał się do obierania i krojenia. Uczniowie prócz doskonalenia zmysłu motorycznego ręki mieli okazję wyostrzyć zmysły węchu, wzroku i smaku. Praca z ostrym narzędziem jak wiadomo bywa niebezpieczna. Dzięki zgraniu zespołów, dobrym umiejętnościom i trafionemu kunsztowi kulinarnemu każdy z pracujących zespołów przygotował przepyszną wieloskładnikową sałatkę, która w mig zniknęła z przygotowanych półmisków.
Sałatka owocowa